Menu

Parterapi i Svendborg og København

Parterapeut med 20 års erfaring

 

Når der er problemer i parforholdet er det oplevede problem og det som jeg ofte hører i starten af timen f.eks.

"Gnisten er væk"
"Vi overvejer at blive skilt"
"Vi snakker forbi hinanden"
"For mange skænderier"
"Sexlivet fungerer ikke"
"Arbejdsfordelingen duer ikke"
"Jalousi"

Parterapi kan være krise intervention, men også meget mere. Vores kærlighedsforhold er dybt betydningsfuldt for os og hvis vi arbejder godt med det betyder det meget for vores livskvalitet.

I parterapi er det kærligheden, som vi gør vores bedste for at give gode betingelser, så det er kærlighed, der fylder og danner grundlag for samværet i modsætning til spil, afstand og lukkethed. Det er er ikke fravær af kærlighed, der giver problemer. Det er de forvirringer, vi hver især har med os selv og spiller ud i relationen til den anden, der forstyrrer samværet og tager opmærksomheden væk fra kærligheden.

Læs om et pars udbytte ved parterapi: Parterapi

Problemet er de handliger som ikke er i overensstemmelse med vores egne værdier. Altså handlinger som føles forkerte, hvis vi mærker tilstrækkeligt dybt og relevant efter. Det kan f.eks. være en vane med at irettesætte partneren for meget eller omvendt ikke sige stop, hvis man bliver irettesat for meget.

Paradoksalt laves nogle af de forkerte handlinger med en intention om at forbedre noget, men forværrer det, som skulle forbedres. Et eksempel er at råbe højt for at få den anden til at forstå noget, selvom al erfaring viser, at det ikke hjælper. Eller holde op med at sige noget, hvis man ikke føler sig forstået.

Det vigtigste er, at vi skal tale om det, som det handler om. Det kan lyde indlysende og oplagt, men er det slet ikke. F.eks. "Du arbejder for meget", kan betyde "du er ikke ordenligt tilstede, når vi er sammen", eller "du rydder ikke op efter dig selv", kan betyde "du skælder for meget ud på børnene". Spørgsmålet: "Vi har prøvet at snakke om det her så mange gange og det hjælper ikke. Hvorfor?", skal besvares og besvares ofte med, at problemet ligger et helt andet sted.

I parterapi kan jeg ofte høre, at der opstår misforståelser. Parrets samtale har ofte ikke den langsomhed, ro og omhyggelighed, som er afgørende for at gøre en vigtig og vanskelig snak god og udbytterig. Parterapeutens vigtigste opgave her er derfor selv at være nærværende og ikke blive opslugt af et for hurtigt tempo, men i stedet hjælpe til at give samtalen kvalitet ved at forsøge at holde tempoet nede. I praksis opfordrer en jeg ofte til, at man stopper op, trækker vejret og holder pause.

Læs min artikel: Filmen Force Majeure set med parterapeutens øjne.
(
åbner på Sensetiks hjemmeside)

Opgaven for en parterapeut

Parterapeuten har en vigtig opgave med at opfange misforståelser og videregive sine iagttagelser til klienterne. Måske siger den ene faktisk noget andet end det, den anden hører og reagerer på. Parterapeuten kan i de situationer gribe ind og gøre opmærksom på, at det var noget helt andet, der blev sagt, end det, der blev svaret på.

Læs om parterapi på Sensetiks hjemmeside: Om parterapi

Kærlighed er vigtigt

Kærligheden til vores medmennesker er meget vigtig for os og en meget stærk følelse hos mennesker. Derfor kan parterapi være noget af det værste, når det ikke lykkes af skabe kontakt. Men når det lykkes, så er det noget af det skønneste og største, vi kan opleve som mennesker, par - og som parterapeut.

Jeg vil mene, at det for 2 ud af 3 par, der kommer i parterapi, lykkes at få det afgørende bedre med hinanden.

Pris på parterapi og adresser 

Normalt varer en parterapi 1½ time og koster 1500 kr. Ind imellem aftaler vi 2 timer til 2000 kr.

Jeg har haft praksis i København siden 1998 og flyttede til Fyn i 2014, hvor jeg  kommer fra. Fremover vil  jeg have praksis både i København og Svendborg.

Adresse i København: Nørrebrogade 7, 2.tv.

Adresse udenfor Svendborg: Langegyde 51, 5762 Vester Skerninge.

Ring 21 40 89 60 og bestil en tid eller skriv en mail til gorm@kropsterapi.com.